lunedì 29 gennaio 2018

Sesiune de informare la Bologna "Peste 4000 de firme individuale româneşti în Emilia Romagna"

Duminică, 28 ianaurie a avut loc la Bologna, la sediul Consulatului General al României din Bologna, Sesiunea de informare dedicată comunităţii de români din localitate şi din zonele de competenţă consulară. Au participat circa 30 de români din zonă, originari din toate zonele României şi aparţinând celor mai diverse categorii de muncă: întreprinzători, angajaţi, persoane în cătarea unui loc de muncă, dar şi de vârstă (tineri din generaţia a doua, alături de români emigranţi de puţini ani, dar şi de conaţionali care trăiesc şi muncesc de peste 20 de ani la Bologna)

Moderatorul întâlnirii a fost junalista Cornelia Crismaru, de la Agenda Diasporei. În deschidere, ea a făcut o scurtă expunere a proiectelor Diaspora Start Up şi a echipei "O afacere pentr un viitor în ţara ta".


A urmat intervenţia Corinei Pop, preşedinta uneia din cele mai active asociaţii din regiunea Emilia Romagna, Asociaţia Betania. Ea a povesit pe scurt cum se desfaşoară activitatea Asociaţiei în zona Bolognei, care sunt obiectivele şi proiectele sociale pe care membrii Asociaţiei le duc înainte ( activitate de informare, "Banco Sociale" - ajutor pentur persoane nevoiaşe, evenimente de păstrare a tradiţiilor).

Miruna Cajvaneanu, expert de comunicare din partea Asociaţiei Spirit Românesc, partener transnaţional în proiectul "O afacere pentru un viitor în ţara ta", a expus câteva date statistice prezente în ultimul Raport statistic IDOS legat de românii pe piaţa muncii în Italia (sectoare de activitate, numărul şi tipologia angajaţilor, repartizarea regională). Astfel, a fost relevat faptul că în Emilia Romagna activează un număr mare de actrivităţi individuale înfiinţate de români, mai precis 4296 "imprese individuali", cu 7% mai mult ca în anul precedent. (IDOS,  2017).

A urmat expunerea pe larg a proiectului "O afacere pentru un viitor în ţara". Au fost prezentate obictivele programului Diaspora Start Up şi detaliile specifice ale proiectului. Prezentarea a fost completată şi cu proiecţia video-ului de promovare /informare a campaniei, cu datele de contact.


Anca Mihai si Olesea Vatav au vorbit apoi despre condiţiile de elegibilitate şi criteriile de selecţie ale planurilor de afaceri.

Anca Mihai, analist recrutare, a descris modalitatea de desfăşurare a cursurilor online şi detaliile referitoare la încadrarea şi selecţia Grupului Ţintă.

A urmat o amplă sesiune de întrebări - răspunsuri, coordonată de moderatorul Cornelia Crismaru. Au fost exprimate şi probleme cu care români prezenţi în sală, care au avut în trecut afaceri în România, s-au confruntat - birocraţia şi corupţia unor funcţionari în primul rând.

Întrebările au vizat modalitatea de finanţare şi cum vor fi administraţi banii, care sunt cheltuilelile elegibile din cadrul celor 40.000 de euro. S-au cerut informaţii şi clarificări cu privire la susţinerea business-urilor, odată înfiinţaete, fiind explicată apoi înfiinţarea reţelei Siab în ţară.

La sfârşit, discuţiile au continuta într-un cadru informal, la un bufet.

Echipa "O afacere pentru un viitor în ţara ta" doreşete să mulţumească pentru organizarea impecabilă şi primire din partea gazdelor, Consulatului General al României la Bologna prin doamna Consul Maricica Voicu, Asociaţiei Betania şi membrilor ei, moderatoarei Cornelia Crismaru!

GALERIE COMPLETA FOTO


Întreprinzători şi români cu idei de afaceri, oaspeţii noştri la Roma

 Sâmbătă, 27 ianuarie, la Sesiunea de informare si inscrieri care a avut loc Roma, în Via Cesare Beccaria - zona Flaminia, au participat români interesaţi de deschiderea unei firma în România, precum şi actuali cursanţi. 


Invitat de onoare a fost întreprinzătorul român Victor Pojum, care are o firmă de construcţii în Italia şi a povestit aspecte legate de activitatea antreprenorială în cele două ţări.



Echipa noastra, formata din Anca Mihai si Luminita Popa, analisti recrutare GT, si Olesea Vatav, responsabil organizare evenimente, a raspuns intrebarilor oaspetilor nostri.

FOTO GALERIE PE PAGINA NOASTRA DE FACEBOOK

martedì 23 gennaio 2018

Sesiune de informare la Bologna/ 40.000 de euro pentru românii din Italia cu idei de afaceri

COMUNICAT DE PRESA
INVITAŢIE
ROMA, 23 ianuarie 2018

Eveniment de prezentare #DiasporaStartUp 
40.000 de euro pentru românii cu idei de afaceri
“O afacere pentru un viitor în ţara ta”
Duminică, 28 ianuarie 2018  11:00- 13:00
Via Guelfa, 9 BOLOGNA – Sediul Consulatului General al României la Bologna

Asociația „Spirit Românesc” O.N.L.U.S. are plăcerea să invite Comunitatea de români din Bologna şi Emilia Romagna la Conferinţa de prezentare a proiectului Diaspora Start Up - „O afacere pentru un viitor în ţara ta”,  Evenimentul va avea loc duminică, 28 ianuarie, de la 11:00 la 13:00, la Sediul Consulatului General al României la Bologna din Via Guelfa, 9.

La eveniment, care se doreşte a fi şi un prilej pentru a cunoaşte comunitatea de români din Bologna, sunt sunt invitaţi membri ai asociaţiilor, oameni de afaceri, jurnalişti şi conaţionali interesaţi de proiectul Diaspora Start Up.

Vor fi prezentate şi ultimele date statistice legate de românii din Italia pe piaţa muncii, ca angajaţi şi ca întreprinzători, potrivit Raportului IDOS 2017.

Vor interveni:

Corina POP – Asociaţia BETANIA - Prezentarea Asociaţiei şi a comunităţii din Bologna
Miruna CAJVANEANU – expert comunicare - Date statistice cu privire la românii din Italia pe piaţa muncii şi prezentarea proiectului “O afacere pentru un viitor în ţara ta”
Anca MIHAI – analist recrutare – “Cursuri gratuite online şi idei de afaceri de succes”
Moderator- Cornelia CRISMARU, redactor “Agenda Diasporei”

Va urma o dezbatere deschisă, sub forma unei sesiuni Q&A (Întrebări şi răspunsuri). Cei interesaţi vor putea să facă înscrierea preliminară în cadrul proiectului, primind asistenţă din partea experţilor de selecţie prezenţi.

INFORMAŢII DE FOND

“O afacere pentru un viitor în ţara ta” este un proiect care se adresează românilor din străinătate care vor să-şi deschidă o afacere în ţară, parte integrantă a programului „Diaspora Start Up”, finanţată prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020. Proiectul este implementat de SIAB Development Srl – lider de proiect şi are ca partener în Italia Asociaţia Spirit Românesc (Roma).
În prima etapă de 12 luni a proiectului, Asociaţia „Spirit Românesc”, în calitate de Partener, va demara o campanie de informare a românilor din diaspora în legătură cu desfăşurarea proiectelor şi va selecţiona beneficiarii din cadrul comunităţii de români din Italia.

Astfel, va fi selecționat un grup țintă (GT), format din cel puțin 200 de persoane , care vor participa la cursurile de formare antreprenorială, finalizate prin elaborarea unui plan de afaceri. În urma unei evaluări, vor fi selecționate cele mai bune 25 de planuri de afaceri care vor primi o finanțare de 40.000 de euro.

Proiectul, a cărui valoare totală este de 8.715.685,61 lei, este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți”, Obiectivul specific 3.7 „Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană” şi se derulează pe o perioadă de trei ani 2017-2020.

Date de contact

Pentru informaţii generale despre proiect:
Dana  Ioana  MIHALACHE  - Coordonator activităţi partener  Asociaţia de promovare socială ”Spirit Românesc” Onlus, Roma / tel: (+39) 333.78.91.516 / e-mail: siab_segreteria@spiritromanesc.it
Olesea VATAV – Expert Evenimente / tel: 329.547.17.06/ e-amil: siab_evenimente@spiritromanesc.it
Miruna CAJVANEANU – Expert Comunicare / tel: 388.651.54.30 / e-mail: siab_comunicare@spiritromanesc.it

Pentru înscriere în grupul ţintă:
Anca MIHAI - tel: 3493452268 e-mail: ancamihaireporter@gmail.com
Luminita POPA Tel: 3806554386 e-mail: lumini.popa@gmail.com

“O afacere pentru un viitor in tara ta”
Proiect cofinantat de UNIUNEA EUROPEANA prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
Beneficiar: SIAB DEVELOPMENT, CLUJ-NAPOCA, ROMANIA
Partener: ASSOCIAZIONE DI PROMOZIONE SOCIALE SPIRIT ROMANESC ONLUS, ROMA, ITALIA
Valoarea totala a proiectului: 8.715.685,61lei

Cine poate accesa 40.000 de euro în proiectul #DiasporaStartUp / Sesiune de informare la ROMA

COMUNICAT DE PRESA / INVITAŢIE
ROMA, 23 ianuarie 2018


40.000 de euro pentru românii cu idei de afaceri

Sesiune de informare #DiasporaStartUp
“O afacere pentru un viitor în ţara ta”
Sâmbătă, 27 ianuarie 2018  10:00- 13:00
Via Cesare Beccaria, 16 Sediul Inforjob et II – ROMA  (METRO A FLAMINIO)

Confirmare prezenţă: siab_evenimente@spiritromanesc.it

Asociația „Spirit Românesc” O.N.L.U.S. are plăcerea să invite publicul interesat la Sesiunea lunară de prezentare a proiectului Diaspora Start Up - „O afacere pentru un viitor în ţara ta”.  Evenimentul va avea loc la Roma, sâmbătă, 27 ianuarie, de la 10:00 la 13:00, la Sediul operativ din Via Cesare Beccaria, 16.
Evenimentul se înscrie în seria Sesiunilor de informare deschise adresate românilor cu idei de afaceri din diaspora, care doresc să devină întreprinzători în România, accesând cursuri gratuite de antreprenoriat şi 40.000 de euro puşi la dispoziţie din Fondul Social European, prin Guvernul României.
Temele principale vor fi: Criteriile de selecţie şi Desfăşurarea cursurilor

Vor interveni:
Dana MIHALACHE – Coordonator de proiect – Prezentare generală
Miruna CAJVANEANU – Expert de Comunicare – Categoriile de români care pot participa în proiectul “O afacere pentru un viitor în ţara ta”, documente şi criterii de eligibilitate
Anca MIHAI – analist recrutare – “Cursuri gratuite online şi idei de afaceri de succes”
Va urma o dezbatere deschisă, sub forma unei sesiuni Q&A (Întrebări şi răspunsuri). Cei interesaţi vor putea să facă înscrierea preliminară în cadrul proiectului, primind asistenţă din partea experţilor de selecţie prezenţi.

Sunt invitaţi să participe: întreprinzători români din Roma şi Lazio, cursanţi la seriile precedente, membri ai comunităţii care doresc să facă dosarul de înscriere sau să obţină ulterioare informaţii


INFORMAŢII DE FOND

“O afacere pentru un viitor în ţara ta” este un proiect care se adresează românilor din străinătate care vor să-şi deschidă o afacere în ţară, parte integrantă a programului „Diaspora Start Up”, finanţată prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020. Proiectul este implementat de SIAB Development Srl – lider de proiect şi are ca partener în Italia Asociaţia Spirit Românesc (Roma).
În prima etapă de 12 luni a proiectului, Asociaţia „Spirit Românesc”, în calitate de Partener, va demara o campanie de informare a românilor din diaspora în legătură cu desfăşurarea proiectelor şi va selecţiona beneficiarii din cadrul comunităţii de români din Italia.
Astfel, va fi selecționat un grup țintă (GT), format din cel puțin 200 de persoane , care vor participa la cursurile de formare antreprenorială, finalizate prin elaborarea unui plan de afaceri. În urma unei evaluări, vor fi selecționate cele mai bune 25 de planuri de afaceri care vor primi o finanțare de 40.000 de euro.
Proiectul, a cărui valoare totală este de 8.715.685,61 lei, este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți”, Obiectivul specific 3.7 „Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană” şi se derulează pe o perioadă de trei ani 2017-2020.

venerdì 19 gennaio 2018

Imprenditori romeni in Italia: crescono le imprese nel commercio, alloggio e ristorazione

I romeni presenti in Italia sono protagonisti tra le comunità straniere non solo per numero - con oltre 1.100.000 cittadini è la comunità maggiormente presente sul territorio italiano - ma anche per impegno imprenditoriale e contributo all'economia di entrambi i paesi: quello di residenza e quello di origine. 
 Gli imprenditori romeni in Italia sono più di 51.000, secondo i dati statistici resi pubblici a dicembre 2017 dall'istituto IDOS, contenuti all'interno del più recente Rapporto sull'imprenditoria straniera in Italia "Immigrazione e Imprenditoria". 

 Il settore in cui si è registrato il maggior aumento produttivo è stato quello dell'edilizia (61,9 %): molti romeni hanno aperto la propria attività indipendente. Va segnalato però che in alcuni casi questo processo nasconde un "meccanismo di subappalto in cascata", una soluzione adottata per resistere alla crisi del settore. In parallelo, rivela lo stesso studio, si è registrata una crescita dell'imprenditoria nel settore dei servizi (29% del totale delle imprese) e un vero boom nel commercio (+208% dal 2008 al 2016) e nelle attività di alloggio e ristorazione (+372% nello stesso periodo). E' in crescita anche il numero delle imprese agricole.

   

Vere protagoniste nel mondo dell'imprenditoria romena sono le donne - alla fine del 2016, quasi un quarto delle imprese romene in Italia erano "rosa", con un incremento costante negli ultimi anni. Proprio dell'imprenditoria romena in Italia e del progetto Diaspora Start Up abbiamo parlato domenica, 14 gennaio 2018, in diretta a Dacia Tv (canale 572 del Digitale Terrestre). 

 "Gli imprenditori romeni in Italia, più di 50.000 secondo le ultime statistiche diffuse da IDOS, sono una risorsa non solo per l'economia italiana, ma anche per l'economia romena. Infatti, ogni anno, i romeni che vivono in Italia, compreso dunque gli imprenditori, mandano nel paese d'origine milioni di euro, solo nel 2016 le remittenze sono state di 777 milioni di euro. Con il progetto Diaspora Start Up, realizzato dal Governo della Romania con i soldi del Fondo Sociale Europeo, si cerca di attirare le conoscenze e l'esperienza dei romeni all'estero, offrendo loro la possibilità di avere un finanziamento a fondo perduto di 40.000 euro per l'avviamento di una Start Up, nel settore specifico di ogni candidato" - ha detto Miruna Cajvaneanu, responsabile comunicazione del progetto "Una start up per un futuro nel tuo paese" durante la trasmissione.

giovedì 18 gennaio 2018

Povestea unui român de succes în Italia, căruia îi lipsesc "Crăciunurile de acasă"

Iată povestea unuia din românii din Italia care s-au înscris în proiectul Diaspora Start up, povestită de colega noastră Anca Mihai: 
"Azi am întâlnit un român de pus la rana ţării: optimist, muncitor, curajos şi modest. 
A avut o activitate de succes la Roma dar îi lipsesc prea mult Crăciunurile de acasa şi vrea să se întoarca.
Urmăreşte de mult timp oportunităţile de investiţie cu bani europeni şi vrea să ducă în România toata experienţa acumulată în Italia. Nu-i e teama de birocratia din ţara, de corupţie, de sabotări şi vrea să angajeze cel puţin 15 oameni.
"În Italia primeam controale la fiecare doua zile. In spaţiul activităţii mele au intrat toti comisarii posibili. Respectam regulile şi nu aveau ce să-mi facă. De aceea, voi încerca să fac ceea ce ştiu, bine, şi în România!"
ANCA MIHAI, expert recrutare grup tinta Diaspora Start Up, proiect "O afacere de succes în ţara ta".
Vino şi tu alături de noi, contactează-ne pentru a afla mai multe despre Fondurile europene nerambursabile destinate Românilor cu idei de afaceri din diaspora!

lunedì 15 gennaio 2018

Oaspeti la Dacia Tv cu proiectul Diaspora Start up

Duminică, 14 ianuarie, de la 19:00 la 21:30  am fost invitati in studioul Dacia TV din Roma pentru a vorbi despre romanii cu idei de afaceri din Italia, despre proiectul Diaspora Start up si posibilitatea de a obtine 40.000 de euro finantare nerambursabila pentru romanii din Peninsula care doresc sa infiinteze un business in Romania.

Din partea echipei de proiect a fost prezentă Miruna Cajvaneanu, expert comunicare. A ilustrat  obiectivele si oportunitatile oferite in cadrul proiectului, modalitatile de inscriere, dar si despre perceptia romanilor din diaspora legata de situatia din tara.

Dezbaterea din studio, care a urmat prezentarii proiectului, a vizat documentele necesare înscrierii la proiect, reticenţa unor români de a se întoarce în ţară şi nevoia de a asigura transparenţa cheltuilelilor din fondurile europene. 

Emisiunea a fost moderata de Eugen Terteleac, iar in studio au fost prezenţi Doru Coliu, parlamentar ales în diaspora, Adrian Niţa, preşedintele asociaţiei Alianţa Românilor şi Gabriel Pirjolea, consilier ales la Riano, în regiunea Lazio.

În timpul emisiunii a fost prezentat în premieră la tv, clipul video de prezentare a proiectului.

sabato 13 gennaio 2018

INVITATIE/ Vom face cunoscut proiectul nostru azi la "Targul legislativ"

Azi, 13 ianuarie la orele 18:00 în Via Sant'Agata dei Goti, 4, o echipa a proiectului "O afacere pentru un viitor în ţara ta" va fi prezentă la Roma la evenimentul "Targul legislativ", unde vom face cunoscute oportunităţile oferite prin platforma Diaspora Start Up. 


Evenimentul este prilejuit de vizita la Roma a presedintelui Comisiei Romanilor din Afara Granitelor, Costantin Codreanu. 

Potrivit organizatorilor, "la Targul Legislativ  este invitată comunitatea Românească pentru a discuta problemele frecvente din comunitate și a dezvolta idei utile Românilor din Italia".

giovedì 11 gennaio 2018

INVITATIE/ Prezentarea cartii "Pasii vietii" la Campidoglio

Membrii echipei noastre vor fi prezenţi în prestigioasa Sala del Carroccio de la Campidoglio, sediul Primariei Romei, unde se va desfasura lansarea cartii "Pasii vietii", scrisa de românca Anna Nuţu.
Evenimentul este co-organizat de jurnalista Anca Mihai.
"Paşii vieţii" este o carte despre suferinţa şi succesul unei românce care a venit în Italia acum 20 de ani şi unde, datorită mâinilor sale de aur, a depăţit cele mai grele obstacole, ajungând să fie cunoscută prin arta ei, în întreaga lume.
Succes organizatorilor şi vă aşteptăm mâine la Roma, la sediul Primăriei- CAMPIDOGLIO - , începând cu ora 16:00!

Anna Nuţu, românca premiată în 2003 de autorităţile italiene pentru tablourile cusute la mână, îşi va prezenta autobiografia documentată în cartea “Paşii Vieţii”, vineri 12 ianuarie 2018. Evenimentul va avea loc în prestigioasa Sala de Conferinţe a Primăriei din Roma din Piazza del Campidoglio începând cu ora 16.00. Prezenţa Annei Nuţu la Campidoliu reprezintă un succes atât personal cât şi pentru comunitatea românească din Italia.

martedì 2 gennaio 2018

Coduri CAEN

Ce inseamna CAEN, Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala?

CAEN simbolizeaza acronimul folosit pentru a desemna clasificarea statistica nationala a activitatilor economice din Romania.

Aceste clasificari au fost proiectate pentru a permite sortarea pe criterii de omogenitate a datelor referitoare la „unitati statistice”, cum ar fi, de exemplu, o fabrica sau un grup de fabrici ce alcatuiesc o entitate economica sau o intreprindere. Clasificarea asigura baza pentru pregatirea unei game largi de date statistice (productie, factori de productie, formarea de capital si tranzactiile financiare) ale acestor unitati.

Iata mai jos un site util pentru a gasi codurile CAEN ale tuturor activitatilor economice, impartite pe categorii principale si subcategorii.

www.rocaen.ro

REZULTATE FINALE CONCURS DE PROIECTE- LISTA BENEFICIARILOR

Rezultatele FINALE „O afacere pentru un viitor in tara ta” Anunt important! In urma analizarii contestatiilor depuse in cadrul concur...