lunedì 29 gennaio 2018

Sesiune de informare la Bologna "Peste 4000 de firme individuale româneşti în Emilia Romagna"

Duminică, 28 ianaurie a avut loc la Bologna, la sediul Consulatului General al României din Bologna, Sesiunea de informare dedicată comunităţii de români din localitate şi din zonele de competenţă consulară. Au participat circa 30 de români din zonă, originari din toate zonele României şi aparţinând celor mai diverse categorii de muncă: întreprinzători, angajaţi, persoane în cătarea unui loc de muncă, dar şi de vârstă (tineri din generaţia a doua, alături de români emigranţi de puţini ani, dar şi de conaţionali care trăiesc şi muncesc de peste 20 de ani la Bologna)

Moderatorul întâlnirii a fost junalista Cornelia Crismaru, de la Agenda Diasporei. În deschidere, ea a făcut o scurtă expunere a proiectelor Diaspora Start Up şi a echipei "O afacere pentr un viitor în ţara ta".


A urmat intervenţia Corinei Pop, preşedinta uneia din cele mai active asociaţii din regiunea Emilia Romagna, Asociaţia Betania. Ea a povesit pe scurt cum se desfaşoară activitatea Asociaţiei în zona Bolognei, care sunt obiectivele şi proiectele sociale pe care membrii Asociaţiei le duc înainte ( activitate de informare, "Banco Sociale" - ajutor pentur persoane nevoiaşe, evenimente de păstrare a tradiţiilor).

Miruna Cajvaneanu, expert de comunicare din partea Asociaţiei Spirit Românesc, partener transnaţional în proiectul "O afacere pentru un viitor în ţara ta", a expus câteva date statistice prezente în ultimul Raport statistic IDOS legat de românii pe piaţa muncii în Italia (sectoare de activitate, numărul şi tipologia angajaţilor, repartizarea regională). Astfel, a fost relevat faptul că în Emilia Romagna activează un număr mare de actrivităţi individuale înfiinţate de români, mai precis 4296 "imprese individuali", cu 7% mai mult ca în anul precedent. (IDOS,  2017).

A urmat expunerea pe larg a proiectului "O afacere pentru un viitor în ţara". Au fost prezentate obictivele programului Diaspora Start Up şi detaliile specifice ale proiectului. Prezentarea a fost completată şi cu proiecţia video-ului de promovare /informare a campaniei, cu datele de contact.


Anca Mihai si Olesea Vatav au vorbit apoi despre condiţiile de elegibilitate şi criteriile de selecţie ale planurilor de afaceri.

Anca Mihai, analist recrutare, a descris modalitatea de desfăşurare a cursurilor online şi detaliile referitoare la încadrarea şi selecţia Grupului Ţintă.

A urmat o amplă sesiune de întrebări - răspunsuri, coordonată de moderatorul Cornelia Crismaru. Au fost exprimate şi probleme cu care români prezenţi în sală, care au avut în trecut afaceri în România, s-au confruntat - birocraţia şi corupţia unor funcţionari în primul rând.

Întrebările au vizat modalitatea de finanţare şi cum vor fi administraţi banii, care sunt cheltuilelile elegibile din cadrul celor 40.000 de euro. S-au cerut informaţii şi clarificări cu privire la susţinerea business-urilor, odată înfiinţaete, fiind explicată apoi înfiinţarea reţelei Siab în ţară.

La sfârşit, discuţiile au continuta într-un cadru informal, la un bufet.

Echipa "O afacere pentru un viitor în ţara ta" doreşete să mulţumească pentru organizarea impecabilă şi primire din partea gazdelor, Consulatului General al României la Bologna prin doamna Consul Maricica Voicu, Asociaţiei Betania şi membrilor ei, moderatoarei Cornelia Crismaru!

GALERIE COMPLETA FOTO


Nessun commento:

Posta un commento

REZULTATE FINALE CONCURS DE PROIECTE- LISTA BENEFICIARILOR

Rezultatele FINALE „O afacere pentru un viitor in tara ta” Anunt important! In urma analizarii contestatiilor depuse in cadrul concur...