DESPRE PROIECT

Care este obiectivul proiectului?
Dezvoltarea competenţelor antreprenoriale pentru românii din diaspora, sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale ale acestora prin înfiinţarea şi susţinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană din Regiunile: Vest, Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest şi Centru.
Cine sunt destinatarii proiectului?
Persoanele fizice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a. intenţionează să înfiinţeze o afacere nonagricola în mediul urban din cele 7 regiuni mai puţin dezvoltate din România (Vest, Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest şi Centru);
b. au reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau urban din Regiunile mai puţin dezvoltate ale României: V, NE, SE, S, SV, NV şi C;
 c. au vârsta de minimum 18 ani şi maximum 65 ani (nu este pensionar);
 d. posedă cetăţenia română;
 e. fac dovada domiciliului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în grupul ţintă;
f. demonstrează experienţa antreprenorială prin documente de înfiinţare a unei societăţi comerciale în străinătate, precum şi prin documente care să ateste experienţă specifică în domeniul în care doreşte să iniţieze o afacere prin intermediul programului, sau demonstrează capacitatea tehnică şi profesională printr-un contract de muncă sau de colaborare ori alt document similar, în domeniul în care doreşte să iniţieze afacerea vizată în cadrul proiectului, sau demonstrează cunoştinţele de specialitate prin documente recunoscute de statul român, care să ateste absolvirea de studii de specialitate în cadrul unor instituţii de învăţământ superior din străinătate, ori prin alte documente ce certifica absolvirea unor cursuri de scurtă durata în domeniul în care doreşte să iniţieze afacerea vizată în cadrul proiectului.
NU pot face parte din grupul ţintă tinerii NEETs (care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă) cu vârstă între 16 – 24 ani.
Cum se va derula proiectul?
Prima etapă cu o durata de 10 luni prevede selecţionarea grupului ţintă format din 200 persoane care vor urma cursuri antreprenoriale gratuite (durata cursului online: 40 de ore de curs pe platforma e-learning) şi în cadrul acestora, împreună cu experţii proiectului, vor elabora un plan de afaceri.
Planurile de afaceri vor fi supuse unui proces de evaluare şi vor fi selecţionate 25 de proiecte care vor primi o finanţare de 40.000 euro.
A două etapă a derulării proiectului, de 18 luni, are ca scop final susţinerea grupului ţintă în implementarea planurilor de afaceri selectate în etapa I în vederea finanţării, prin furnizarea unor servicii personalizate de consiliere, consultanţă şi mentorat.  În această etapă  se va acorda şi tranşa iniţială de 75% din valoarea ajutorului de minimis aşa cum a fost solicitat în planul de afaceri. A doua tranşă a ajutorului de minimis se va solicita cu respectarea condiţiei ca în primele 12 luni de funcţionare, întreprinderea creată să realizeze venituri de 30% din prima tranşă acordată.
A treia etapă a proiectului are o durata de implementare de 6 luni şi include un program  de monitorizare a funcţionarii şi dezvoltării afacerilor finanţate în cadrul perioadei de sustenabilitate a acestora şi  a atingerii tuturor rezultatelor asumate prin proiect.
Alte informaţii relevante despre avantajele participării la proiect, oportunităţile oferite prin serviciile furnizate şi principalele condiţii pentru a beneficia de aceste servicii şi de ajutorul de minimis vor putea fi găsite pe site-ul http://www.siabdevelopment.ro/, precum şi pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene http://www.fonduri-ue.ro.
De asemenea, toate materialele şi activităţile de informare care se vor desfăşura în cadrul proiectului vor fi publicate pe blogul: www.afacereintara.blogspot.it/.


Proiectul „O afacere pentru un viitor în  ţara ta” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul  Operational Capital Uman 2014-2020.


DECLARATII DESPRE DIASPORA START UP

Dacian Ciolos (ex prim ministru)
"El a menţionat şi programele de minimis administrate de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, precum şi programele "România Start Up Plus" şi "Diaspora Start Up".
Premierul a explicat că un program dedicat Diasporei ar aduce beneficii şi economiei româneşti.
"Este benefic şi pentru economia României să-i stimulăm pe cei care vor să se întoarcă acasă sau cei care vor să investească acasă să poată să o facă. Din punctul meu de vedere, această întoarcere, cel puţin investiţională, a românilor din Diaspora poată să fie utilă pentru că astfel de experienţă, mă gândesc mai ales în state membre UE, dar nu numai, aceşti oameni investind acasă pot, apoi, la rândul lor, împreună cu unii dintre dumneavoastră, ei cunoscând mediul investiţional şi de afaceri din acele ţări, dumneavoastră având de multe ori anumite produse care pot fi comercializate pe pieţele respective, ne putem gândi şi la joint-venture pentru a ieşi în afara României, a ieşi pe piaţa europeană", a explicat Cioloş.
El a mai spus că din analizele Guvernului în materie de IMM-uri rezultă că performanţa acestora tinde să stagneze după ce atinge un anumit nivel de dezvoltare.
"Avem nevoie pentru a dezvolta capitalul românesc, pentru a creşte performanţa şi capacitatea lui investiţională să vedem cum să facem ca să putem să trecem de acel prag. Şi, din punctul meu de vedere, una dintre posibilităţi, oricum când vrei să te dezvolţi ca şi companie de multe ori nu-ţi mai ajunge piaţa locală, ai nevoie să intri şi pe alte pieţe. Şi aici avem nevoie şi de măsuri care să stimuleze exportul, dar să stimuleze exportul durabil, acolo unde există o cerere sustenabilă pentru produse cu performanţă competitivă românească, dar cred că avem nevoie să ne gândim şi la extinderea zonei de producţie şi a pieţei companiilor mici şi mijlocii româneşti care pot să devină întreprinderi medii vizând şi alte pieţe de desfacere, dar şi de producţie, decât cea românească. (...) Din acest punct de vedere, o relaţie mai strânsă între companiile româneşti din ţară cu potenţiale companii din Diaspora cred că poate să fie foarte utilă", a arătat Cioloş.
Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), au deschis pe 13 octombrie înscrierile pentru Programul "Diaspora Start-Up", cu o alocare de 30 milioane euro din Programul Operaţional Capital Uman".

Nessun commento:

Posta un commento

REZULTATE FINALE CONCURS DE PROIECTE- LISTA BENEFICIARILOR

Rezultatele FINALE „O afacere pentru un viitor in tara ta” Anunt important! In urma analizarii contestatiilor depuse in cadrul concur...