martedì 12 giugno 2018

Prezentarea proiectului „O afacere pentru un viitor în ţara ta” în Calabria, unde numărul antreprenorilor români a crescut cu 305,8%






Prezentarea proiectului „O afacere pentru un viitor în ţara ta” în Calabria
ROMA,  12 iunie  2018

#DiasporaStartUp în Calabria
Numărul firmelor deschide de români în Calabria a crecut în ultimii ani cu 305,8%

Sâmbătă, 9 iunie şi duminică, 10 iunie, echipa de proiect “O afacere pentru un viitor în ţara ta” s-a aflat în Calabria pentru prezentarea proiectului “O afacere pentru un viitor în ţara ta” românilor din zona Lamezia Terme.
În Calabria locuiesc oficial peste 34.000 de români, dintre care cele mai numeroase comunităţi sunt în provinciile Cosenza (14.000), Reggio Calabria (9.000), Catanzaro (aproape 3.000). Spre deosebire de alte zone ale Italiei, românii din regiune nu se află pe primul loc ca număr de antreprenori, însă numărul firmelor înfiinţate de conaţionalii noştri din zonă este în creştere, în special în domeniul agricol, potrivit ultimelor date statistice furnizate de Institutul IDOS ( Raportul Imigraţie şi Antreprenoriat 2017).  Astfel, în 2017 numărul firmelor înfiinţate de români în Calabria era de 487, însă rata de creştere în perioada 2008-2016 a fost de +305,8%.
Sâmbătă, echipa de proiect s-a întâlnit cu români din zona Lamezia, care lucrează în diferite domenii de activitate (construcţii, comerţ, servicii, asistenţă socială), vizitând şi un magazin cu profil românesc. Duminică a fost organizată o Sesiune de  prezentare a proiectului european Diaspora Start Up - „O afacere pentru un viitor în ţara ta” la Lamezia Terme – CATANZARO – regiunea de competenţă consulară a CG BARI.
Evenimentul a fost găzduit de Asociaţia PRO ROMÂNIA, în colaborare cu Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Italia (FORI) şi s-a desfăşurat în Sala de reuniuni – Agriturismo Trigna – Lamezia. Au fost prezenţi peste 40 de români din Lamezia şi localităţile limitrofe.
Întâlnirea a fost transmisă în streaming pe platforma Facebook, totalizând peste 2000 de vizualizări de pe întreg teritoriul Italiei.
Lucrările au fost deschise de Valentina CALIN, preşedinta Asociaţiei PRO România, care a prezentat echipa de proiect şi a urat bun venit oaspeţilor. Apoi a intervenit  Dana MIHALACHE – Coordonator de proiect, care a expus pe scurt activitatea asociaţiei “Spirit românesc” şi proiectele în curs de desfăşurare. A fost proiectat VIDEO-ul promoţional al campaniei de informare.
A urmat intervenţia  Mirunei CAJVANEANUExpert Comunicare, care a prezentat pe larg obiectivele proiectului “O afacere pentru un viitor în ţara ta”, modalitatea de înscriere în curs, criteriile de selecţie ale grupului ţintă, desfăşurarea cursurilor gratuite online şi selecţia celor mai bune planuri de afaceri, care vor primi finanţarea nerambursabilă de 40.000 de euro.
Din partea Asociaţiei PRO România, în încheiere, a intervenit Vasile CĂLIN, organizatorul evenimentului, care a mulţumit celor prezenţi, subliniind că participarea la eveniment şi la toate acţiunile cuprinse în proiect este gratuită.
A urmat o sesiune amplă de “Întrebări şi răspunsuri”. Cei prezenţi au cerut detalii legate de modalitatea de finanţare, respectiv acordarea tranşelor din finanţare şi condiţiile prevăzute de finanţator, domeniile de afaceri care pot fi vizate şi locaţia viitoarelor firme. A fost sublinat faptul că mulţi români din regiune au dobândit experienţă în domeniul agricol, domeniu care nu este vizat în cadrul proiectului. De asemenea, s-au cerut detalii cu privire la mutarea reşedinţei în România la deschiderea firmei. Experţii proiectului au explicat că nu este necesară mutarea reşedinţei în România: proiectul prevede ca sediul firmei nou înfiinţate să fie în România, fiind idicate şi zonele de implementare (exclus Bucureşti / Ilfov).
“Doresc să mulţumesc Asociaţiei PRO România pentru organizarea excelentă şi pentru disponibilitatea şi profesionalismul de care au dat dovadă, şi românilor din comunitatea din Lamezia, care au primit cu interes informaţiile aduse, mai ales pentru că mulţi din ei trăiesc cu speranţa întoarcerii acasă, iar proiectul poate fi o oportunitate pentru a face acest pas”, a declarat la finalul evenimentului Dana Mihalache, coordonatorul proiectului.
Evenimentul se înscrie în seria Sesiunilor de informare deschise adresate românilor cu idei de afaceri din diaspora, care doresc să devină întreprinzători în România, accesând cursuri gratuite de antreprenoriat şi 40.000 de euro puşi la dispoziţie din Fondul Social European, prin Guvernul României.
Proiectul “O afacere pentru un viitor în ţara ta” beneficiază de Patronajul Ambasadei României în Italia.
INFORMAŢII DE FOND
“O afacere pentru un viitor în ţara ta” este un proiect care se adresează românilor din străinătate care vor să-şi deschidă o afacere în ţară, parte integrantă a programului „Diaspora Start Up”, finanţată prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020. Proiectul, cu o valoare totală este de 8.715.685,61 lei este implementat de SIAB Development Srl – lider de proiect şi are ca partener în Italia Asociaţia Spirit Românesc (Roma).
În prima etapă de 12 luni a proiectului, Asociaţia „Spirit Românesc”, în calitate de Partener, va demara o campanie de informare a românilor din diaspora în legătură cu desfăşurarea proiectelor şi va selecţiona beneficiarii din cadrul comunităţii de români din Italia.
Astfel, va fi selecționat un grup țintă (GT), format din cel puțin 200 de persoane , care vor participa la cursurile de formare antreprenorială, finalizate prin elaborarea unui plan de afaceri. În urma unei evaluări, vor fi selecționate cele mai bune 25 de planuri de afaceri care vor primi o finanțare de 40.000 de euro.
Detalii : www.afacereintara.blogspot.it, www.afacereintarata.ro, Facebook : Afacere in tara
Pentru înscriere în grupul ţintă:
Luminita POPA Tel: 3806554386 e-mail: lumini.popa@gmail.com

Nessun commento:

Posta un commento

REZULTATE FINALE CONCURS DE PROIECTE- LISTA BENEFICIARILOR

Rezultatele FINALE „O afacere pentru un viitor in tara ta” Anunt important! In urma analizarii contestatiilor depuse in cadrul concur...