lunedì 30 aprile 2018

Cosmin Lotreanu, Consul la Trieste: "Tinerii români din Italia au capacităţi care pot fi folosite cu succes la nivel antreprenorial"






Comunicat de presă

Roma, 30 aprilie 2018

Sesiune de informare Mestre în legătură cu proiectul “O afacere pentru un viitor în ţara ta”

Cosmin Lotreanu, Consul la Trieste: "Tinerii români din Italia au capacităţi care pot fi folosite cu succes la nivel antreprenorial" 

Sâmbătă, 28 aprilie şi duminică, 29 aprilie, echipa de proiect “O afacere pentru un viitor în ţara ta” s-a aflat la Mestre / Veneţia pentru a informa comunitatea de români în legătură cu linia de finanţare Diaspora Start Up, ca etapă a campaniei de informare demarată de Asociaţia “Spirit Românesc Onlus” pe întreg teritoriul Italiei.

Sâmbătă a fost programată o Sesiune de informare la Teatrul Kolbe din Mestre, unde prezentarea proiectului a fost găzduită de una din cele mai reprezentative asociaţii româneşti din regiune, Asociaţia “Romeni e Moldavi in Veneto”. Oaspete de onoare a fost domnul Cosmin Victor Lotreanu, consul general al României la Trieste.

“Vă felicit pentru iniţiativă şi participare: consider că proiectul Diaspora Start Up este unul important pentru românii din diasporă. Am în vedere câteva aspecte: în primul rând, în România este deficit de forţă de muncă iar populaţia activă a scăzut. Pe de altă parte, cifrele oficiale (FMI, Banca Mondial) arată o creşetere a economiei cu 5,1% în timp ce rata şomajului este de 4,6%.

Deci, în ţară e nevoie de voi, dincolo de vorbe, dincolo de faptul că există şi un deficit de încredere, mai ales în raport cu autorităţile. Însă important este ca persoanele să se intereseze, să se informeze şi să participe”.

Vorbind despre români din Italia şi din zona de competenţă consulară, Cosmin Lotreanu a vorbit şi despre una din resursele comunităţii, anume tinerii care s-au născut sau au crescut în Italia: “Ei au două căi deschise, prin cunoaşterea celor două realităţi, cea română şi cea italiană şi au dobândit capacităţi, competenţe pe care le pot folosi cu succes şi la nivel antreprenorial”.

A urmat prezentarea pe larg a proiectului: descrierea liniei de finanţare Diaspora Start Up, a partenerilor implicaţi în implementare, respectiv SIAB DEVELOPMENT SRL şi Asociaţia Spirit Românesc Onlus şi a etapelor principale ale proiectului. Apoi au fost expuse criteriile de înscriere în grupul ţintă, modalitatea de desfăşurare a cursurilor, selecţia celor mai bune 25 de planuri de afaceri.

După prezentare, experţii din cadrul proiectului au răspuns întrebărilor invitaţilor şi au distribuit materiale informative.

O a doua etapă a campaniei de informare din Mestre s-a desfăşurat duminică dimineaţă, când echipa de proiect s-a deplasat la un punct de întâlnire al comunităţii, respectiv la unul din magazinele româneşti din localitate. Au fost distribuite materiale informative şi echipa a stat la dispoziţia celor interesaţi, pentru a răspunde la întrebări.

Echipa de proiect mulţumeşte pentru susţinere şi participare domnului Consul Cosmin Victor Lotreanu, domnului Alexandru Iacob, preşedinte al Asociaţiei “Romeni e Moldavi in Veneto” şi tuturor participanţilor!

În regiunea Veneto trăiesc oficial circa 120.000 de români, dintre care 18.000 în provincia Venezia.

Pentru mai multe detalii:
@DiasporaStartup #afacereintara

Proiectul, a cărui valoare totală este de 8.715.685,61 lei, este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți”, Obiectivul specific 3.7 „Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană” şi se derulează pe o perioadă de trei ani 2017-2020.



Nessun commento:

Posta un commento

REZULTATE FINALE CONCURS DE PROIECTE- LISTA BENEFICIARILOR

Rezultatele FINALE „O afacere pentru un viitor in tara ta” Anunt important! In urma analizarii contestatiilor depuse in cadrul concur...