(Comunicat de presă 14 mai 2018) Sâmbătă, 12 mai 2018 a avut loc la Roma, la sediul operativ al Asociaţiei "Spirit românesc" Onlus, sesiunea informativă lunară de prezentare a proiectului "O afacere pentru un viitor în ţara ta" din cadrul campaniei #diasporstartup, demarată de Guvernul României cu finanţare din Fondul Social European.
La sesiunea informativă au participat beneficiari ai proiectului, precum şi persoane care au dorit să afle mai multe detalii despre Diaspora Start Up, de toate vârstele şi din cele mai diferite domenii de activitate.
Coordonatorul de proiect Dana Mihalache şi expertul de comunicare Miruna Cajvaneanu au expus celor prezenţi modalitatea de desfăşurare a proiectului, condiţiiile de eligibilitate în grupul ţintă, etapele proiectului, accesul la cursurile online, concursul de business planuri şi sustenabilitatea afacerilor selectate.
A urmat o discuţie amplă şi detaliată cu privire la oportunităţile de deschidere a unei afaceri în România, posibile greutăţi administrative cu care s-ar putea confrunta beneficiarii, sectoarele de activitate unde românii din Italia au dobândit expertiză şi mentalitatea de antreprenor în România, în comparaţie cu cea din Italia.
Majoritatea participanţilor au demonstrat o foarte bună cunoaştere a domeniului în care doresc să deschidă o afacere, cei mai mulţi având deja la activ experienţe de antreprenoriat în Italia. Dorinţa de întoarcere în ţară se suprapune pentru mulţi dintre ei cu dorinţa de a investi şi a fructifica în ţară propria experienţă şi mentalitatea dobândită trăind şi lucrând peste hotare.
Perspectiva de întoarcere este însă una realistă, au ţinut să sublinieze cei prezenţi. Unul din participanţi a povestit dificultăţile cu care s-a confruntat în ţară, în momentul când s-a deplasat pentru a analiza modul în care se poate construi propriul business plan, în domeniul social. "În unele domenii, cum ar fi cel social, este greu să activezi ca antreprenor, sunt obstacole de toate felurile", ne-a mărturisit un beneficiar.
În alte domenii, după a reieşit şi din discuţiile purtate cu cei prezenţi, este o nevoie acută de personal calificat şi de un "suflu nou, de o mentalitate nouă, bazată pe responsabilitatea şi profesionialismul celor care oferă servicii".
"La întâlnirile şi sesiunile pe care le organizăm periodic, am observat cu mare plăcere modul în care se întâlnesc şi participă oameni de valoare, profesionişti în diferite domenii, care ştiu ce vor să facă şi mai ales ştiu să sesizeze oportunităţile" a spus Dana Mihalache, coordonatorul proiectului în Italia. Asistăm la crearea unei reţele de profesionişti în domenii complementare, care folosesc ocazia sesiunilor de informare şi pentru a se confrunta şi a-şi schimba datele de contact".
La Sesiunea de informare din mai s-a inaugurat şi colaborarea cu proiectul "Voci di confine", proiect guvernamental italian demarat de Institutul de cercetare IDOS, prin care se încurajează promovarea exemplelor de succes din cadrul comunităţilor de străini de pe teritoriul italian. Astfel, IDOS a pus la dispoziţia celor prezenţi ultimul volum statistici bilingv (italian - englez) dedicat fenomenului antreprenorial străin din Peninsulă.
Nessun commento:
Posta un commento