martedì 21 novembre 2017

A fost lansată campania de înscrieri în proiectul “O afacere pentru un viitor în ţara ta”

COMUNICAT DE PRESĂ / ROMA, 20 noiembrie  2017

A fost lansată campania de înscrieri în proiectul “O afacere pentru un viitor în ţara ta”

Două sesiuni de informare organizate la Roma, zece întâlniri cu românii din Lazio la cele patru sedii operative ale Asociaţiei: Roma, Aprilia, Latina şi Pomezia, şase participări la evenimente ale comunităţii din capitala Italiei,  peste 100 de persoane informate personal, o pagină Facebook activă, un blog cu 3000 de accesări din 10 ţări şi un video de promovare a campaniei lansat pe principalele platforme de socializare: iată un scurt bilanţ al primelor săptămâni din campania de promovare a proiectului “O afacere pentru un viitor în ţara ta”.






A demarat la Roma campania de înscrieri în proiectul “O afacere pentru un viitor în ţara ta”, proiect inclus în campania Diaspora Start up şi implementat de Siab Development SRL (România) în parteneriat cu Asociaţia Spirit Românesc Onlus (Italia).


Evenimentul de lansare a campaniei a avut loc sâmbătă, 18 noiembrie, în centrul Romei,  la sediul operativ al Asociaţiei Spirit Românesc. Au intervenit: George Miloşan, ministru consilier la Ambasada României în Italia, Dana Mihalache, coordonator al proiectului şi Miruna Cajvaneanu, expert de comunicare.
“Sunt bucuros să particip la evenimentul de azi, pentru că e vorba de un proiect european şi e bine să ştim că cineva la Bruxelles se gândeşte şi la românii din afara graniţelor. În România lipseşte forţa de muncă, de aceea orice iniţiativă de încurajare a celor care doresc să se întoarcă este binevenită. Multe ţări, înainte de România, au beneficiat de astfel de proiecte, cu mult înainte de aderarea noastrădin 2007. Sperăm ca un număr cât mai mare de persoane să folosească oportunitatea de a accesa formarea antreprenorială gratuită oferită prin program, prin care să-şi poată deschidă, în viitor, propria afacere”, a spus în deshidere George Milosan, ministru consilier la Ambasada României. El a felicitat echipa Asociaţiei Spirit Românesc, amintind că proiectul beneficiază şi de susţinerea Ambasadei la Roma.
În continuare, Dana Mihalache a expus pe larg obiectivele programului Diaspora Start up. La sfârşitul perioadei de implementare a celor 32 proiecte (3 ani) în valoare totală de 76 milioane euro, peste 3000 de români din străinătate vor obţine o formare antreprenorială. Dintre ei, 300 vor fi ajutaţi să-şi deschidă propria afacere printr-o finaţare nerambursabilă de până la 40.000 de euro. Fiecare firmă deschisă va avea, conform proiectelor, minim 2 angajaţi, ceea ce înseamnă cel puţin 600 de noi locuri de muncă create.
A urmat o prezentare a condiţiilor de eligibilitate în grupul ţintă, modalitatea de desfăşurare a cursurilor online şi detalii despre selecţia şi demararea proiectelor câştigătoare.


A fost prezentat în continuare, în premieră absolută, video-ul promoţional al campaniei, care îi are ca protagonişti pe cinci dintre românii înscrişi în proiect.
Miruna Cajvaneanu a prezentat aspecte statistice cu privire la prezenţa românilor din Italia, aşa cum rezultă din cel mai recent Raport despre străinii din Peninsulă, IDOS 2017. Astfel, una din noutăţi constă în faptul că din ce in ce mai multe femei românce îşi deschid propria afacere în Italia, în domenii precum cel turistic hotelier sau cel al serviciilor. “În 2016, românii din Italia au trimis 777 de milioane de euro acasă, dar pe lângă aportul economic semnificativ, potenţialul uman pe care il are diaspora este  unul de şi mai mare valoare. În Italia avem 51.366 de întreprinzători români, majoritatea în construcţii, comerţ şi servicii. Proiectul îşi propunere acest lucru: atragerea în România a forţei de muncă din străinătate şi mai ales atragerea de know how, cu fonduri europene”.

Peste o oră a fost rezervată la final unei dezbateri deschise, sub forma unei sesiuni Q&A (Întrebări şi răspunsuri). Întrebarile au vizat modalitatea de înscriere în grupul ţintă, durata şi modalitatea de desfăşurare a cursului, metodologia de selecţie a planurilor de afaceri şi detaliile cu privire la tranşele de finanţare. Printre cei prezenţi s-au numărat mulţi întreprinzători cu afaceri în Italia, spre exemplu in domeniile social, creativ sau al construcţiilor.

Foto: Stefan Stasisin, Constantin Sorici

Nessun commento:

Posta un commento

REZULTATE FINALE CONCURS DE PROIECTE- LISTA BENEFICIARILOR

Rezultatele FINALE „O afacere pentru un viitor in tara ta” Anunt important! In urma analizarii contestatiilor depuse in cadrul concur...