giovedì 19 ottobre 2017

Idei de afaceri - inovare sociala, dezvoltare durabila, TIC

Iată, orientativ, câteva precizări cu privire la posibile idei de afaceri care pot fi implementate în cadrul proiectului. Atenţie: materialul este cu titlu informativ, conform Ghidului Solicitantului si a altor Ghiduri in materie. Varianta finala pentru concursul de planuri de afaceri se va regasi in Metodologia de selectie a planurilor de afaceri.

Obiectivul specific nr. 1 al proiectului prevedere sprijinirea înfiinţării unui număr de 25 de IMM-uri, din care:
-          Minim 3 sa propună măsuri pentru promovarea dezvoltării durabile
-          Minim 3 să propună activităţi de promovare a tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon
-          Minim 3 să promoveze inovarea sociala
-          Minim 7 să promoveze TIC (tehnologii informaționale și comunicații)

Inovarea socială – Conform Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice
Exemple de teme de inovare socială care ar putea fi utilizate în cadrul acestui ghid al solicitantului – condiții specifice:
·         metode inovatoare de implicare activă a membrilor comunității în operațiunile sprijinite, inclusiv pentru depășirea barierelor de ordin moral sau care țin de cutumele din societate/ etnice;
·         metode inovatoare de combatere a discriminării;
·         valorificarea oportunităților locale în identificarea soluțiilor propuse;
·         activități și inițiative care vizează promovarea egalității de șanse, nediscriminarea etc.
·         crearea și consolidarea de parteneriate, rețele și platforme de colaborare între centrele de sprijinire a afacerilor și incubatoarelor/ clusterelor/ hub-urilor existente la nivel național/ regional/ local pentru susținerea grupului țintă POCU și a oricăror persoane interesate, cu resurse privind înființarea și dezvoltarea afacerilor;
·         aplicarea de mecanisme de preluare de către agenții economici a unor servicii publice, prin intermediul unor activități comerciale vizând servicii sociale, culturale, de mediu etc. (de ex., alpinism utilitar, peisagistică, îngrijire bătrâni, livrarea la domiciliu de alimente sau alte consumabile etc.), dezvoltarea de cooperative pentru livrarea unor servicii necesare în comunitate.

Dezvoltare durabilă – Conform Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice (plus a se vedea Ghidul Dezvoltării Durabile)
Aplicarea principului dezvoltării durabile va urmări asigurarea unui echilibru între aspectele legate de mediu, coeziune socială și creștere economică în cadrul POCU. Integrarea orizontală a principiului are în vedere ca operațiunile finanțate să urmărească reducerea impactului asupra mediului cât mai mult posibil, prin activități dedicate protecției mediului, eficienței energetice, atenuării schimbărilor climatice și adaptării la acestea, biodiversității, rezistenței la dezastre, prevenirii și gestionării riscurilor.
Schemele de antreprenoriat propuse urmăresc dezvoltarea competențelor antreprenoriale și finanțarea unor planuri de afaceri devoltate în mediul urban. Promovarea și educarea cu privire la protecția mediului și a unui mod de viață sănătos vor contribui la dezvoltarea unei economii sustenabile, bazate pe principiile dezvoltării durabile.

TIC
Îmbunătățirea accesului și a utilizării și creșterea calității TIC reprezintă unul din cele 11 obiective tematice pentru politica de coeziune în perioada 2014-2020. FEDR va stabili priorități în ceea ce privește:
·         Extinderea implementării benzii largi și introducerea de rețele de mare viteză
·         Dezvoltarea de produse și servicii TIC și e-comerț
·         Consolidarea aplicațiilor TIC pentru e-guvernare, e-învățare, e-incluziune, e-cultură și e-sănătate
Exemplu: dezvoltare de software (CAEN 6201) sau alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei (CAEN 6209), ş.a.

Tranziţia către o economie cu emisii scăzute de carbon
Cu titlu de exemplu, astfel de activităţi pot viza utilizarea unor surse de energie regenerabilă, închirieri de trotinete/biciclete electrice ş.a.

Aceste criterii vor fi foarte bine definite în cadrul Metodologiei de selecţie a planurilor de afaceri, pentru asigurarea unui proces transparent de selecţie a planurilor de afaceri.

Mircea Abrudean

Manager de proiect

1 commento:

  1. Halo, sunt Helena Julio din Ecuador, vreau să vorbesc bine despre Serviciul de finanțare Le_Meridian pe acest subiect. Serviciul de finanțare Le_Meridian îmi oferă sprijin financiar atunci când toată banca din orașul meu a respins cererea de a-mi acorda un împrumut de 500.000,00 USD. Am încercat tot ce am putut pentru a obține un împrumut de la băncile mele aici, în Ecuador, dar m-au respins cu toții, deoarece creditul meu era scăzut, dar cu harul dumnezeiesc, am aflat despre Le_Meridian, așa că am decis să încerc să solicit acest împrumut. Cu Dumnezeu dispus să-mi acorde un împrumut de 500.000,00 USD cererea de împrumut pentru care băncile mele din Ecuador m-au refuzat, a fost foarte grozav să fac afaceri cu ele, iar afacerea mea merge bine acum. Iată Le_Meridian Financing Investment Email / WhatsApp Contact dacă doriți să aplicați împrumuturi de la ei.Email:lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.comWhatsApp Contact: + 1-989-394-3740.

    RispondiElimina

REZULTATE FINALE CONCURS DE PROIECTE- LISTA BENEFICIARILOR

Rezultatele FINALE „O afacere pentru un viitor in tara ta” Anunt important! In urma analizarii contestatiilor depuse in cadrul concur...